Horeca in de pastorie, starterswoningen achter de kerk: dit plan moet Hoeven een boost geven

HOEVEN - Over een jaar of drie kun je waarschijnlijk neerploffen op een terras naast de Sint Jan in Hoeven. Dan is het dorpshuis in het kerkgebouw open, zijn er 32 nieuwe woningen gebouwd en oogt het plein voor de kerk groen en fris

 

De Sint Jan de Doperkerk is sinds 2021 niet meer in gebruik als kerk. Dat de kerk een tweede leven krijgt als dorpshuis is al langer bekend. Ook de plannen voor woningbouw rondom de kerk worden nu concreet: de gemeente heeft vorige week een overeenkomst gesloten met investeerders die ingrijpende plannen hebben voor dit stukje Hoeven.

Zij willen acht patiowoningen bouwen tussen kerk en Hofpark, 22 appartementen achter de kerk en twee appartementen op de eerste verdieping van de pastorie. De aannemer hoopt eind 2024 te beginnen met het werk. Ongeveer een jaar later kunnen de nieuwe bewoners dan hun verhuisdozen uitpakken.

Op de begane grond van de pastorie ziet de gemeente graag een horecagelegenheid. ,,We hebben met de investeerders afgesproken dat zij serieus moeten proberen om daar horeca met een terras te realiseren”, zegt wethouder Thomas Melisse. ,,Dat lijkt ons goed voor de leefbaarheid in Hoeven, het zorgt voor wat extra reuring.”

Autovrij kerkplein

Welke vorm en invulling die horeca precies krijgt is nog niet duidelijk. De zoektocht naar een ondernemer die hier een nieuwe zaak wil exploiteren, begint nu. Wel hoopt de gemeente nadrukkelijk op een terras op het plein voor de pastorie.

In de schetsen die er nu liggen wordt dat voorplein van pastorie en kerk autovrij. Dat wordt opnieuw ingericht: met veel ruimte voor groen, maar ook mogelijkheden om er activiteiten te houden. Bewoners van de nieuwe appartementen en gebruikers van het dorpshuis kunnen straks parkeren achter kerk en parochie. Melisse: ,,De herinrichting van het openbaar gebied moet in het voorjaar van 2025 worden afgerond, als ook het nieuwe dorpshuis klaar is.”

Eigen inwoners eerst

Wie nu al in de gemeente Halderberge woont, heeft straks meer kans op een van de nieuwe woningen rondom de Sint Jan de Doperkerk. Ook dat heeft Melisse met de investeerders afgesproken. De gelijkvloerse patiowoningen, erg geschikt voor senioren, zijn al verkocht. ,,Daar waren wel vier of vijf keer zoveel belangstellenden als woningen.”

De appartementen achter de kerk zullen vooral geschikt zijn voor ‘nestverlaters’, denkt Melisse: jongeren die voor het eerst op zoek gaan naar een eigen huis. ,,Over die appartementen hebben we afgesproken dat mensen die nu al in onze gemeente wonen voorrang krijgen, voor zover dat kan binnen de geldende wetten en regels.”