Vastgoedbeleggingen sterk gedaald in eerste helft 2023

Door afwaarderingen, herijking van beleggingsstrategieën en een zoektocht naar het nieuwe prijsniveau is in de eerste helft van 2023 voor een historisch laag bedrag belegd in commercieel vastgoed in Nederland. Dat meldt vastgoedadviseur CBRE op basis van de halfjaarcijfers van 2023 die vandaag zijn gepubliceerd.

 

Stijgende rente en flinke afwaarderingen

Doordat de rente flink is gestegen, is het voor beleggers duurder geworden om de aankoop van commercieel vastgoed te financieren. Ook is de marktwaarde van veel vastgoed gedaald, wat leidt tot flinke afwaarderingen voor investeerders.

Het totale beleggingsvolume over de eerste zes maanden van het jaar lag op 3,2 miljard euro, een daling van zestig procent ten opzichte van vorig jaar.

Beleggingsvolume kwart hoger in Q2

CBRE merkt wel op dat het beleggingsvolume in het tweede kwartaal een kwart hoger lag dan in het eerste kwartaal (van 1,4 miljard euro in Q1 naar 1,8 miljard euro in Q2). De vastgoedadviseur verwacht dat in de tweede helft van het jaar een stabilisering van de rente, meer duidelijkheid en transparantie over de nieuwe prijsniveaus op de vastgoedmarkt, en de verwachte daling van de inflatie tot meer beleggingsactiviteit zullen leiden, zij het met verschillende snelheden.

Uit de transactievolumes van 2023 blijkt dat de dynamiek op de beleggingsmarkt nu al toeneemt bij logistiek- en winkelvastgoed, en in mindere mate bij kantoorvastgoed. De dynamiek bij woning-, zorg- en hotelbeleggingen is nog altijd zeer laag.

Acceptatie prijsevenwicht

De snelheid van het verdere herstel wordt enerzijds bepaald door de mate waarin de markt het nieuwe prijsevenwicht heeft geaccepteerd en teruggebracht in de boeken, en anderzijds door de mate waarin er investeringsaanbod op de markt komt dat tegen nieuwe prijsniveaus door de verkopende partij kan worden geaccepteerd. De afwaarderingen op commercieel vastgoed liepen in de eerste helft van 2023 uiteen van 7,5 procent tot maar liefst 40 procent.

Meer dynamiek in komende maanden

CBRE verwacht dat in de komende zes tot negen maanden de dynamiek met de maand groter en meer verspreid over de sectoren zal plaatsvinden. Het nieuwe prijsevenwicht lijkt in de komende maanden in alle sectoren te worden behaald, waardoor de verwachting van (lichte) compressie in aanvangsrendementen op middellange termijn in sterke mate zal leiden tot instappende beleggers. In hoeverre hier geschikt aanbod tegenover staat is per sector verschillend.